Hartcatheterisatie

Bij een hartcatheterisatie wordt via een cathether een contrastvloeistof in de bloedvaten gespoten. Hierdoor kan de arts met een rontgentoestel naar het hart kijken. Vernauwingen van de kransslagaders kunnen op deze manier snel worden opgespoord.
Een catheter is een dun buigzaam slangetje.

De catheter wordt via een ader of slagader in de arm of in de lies ingebracht. De plek waar de catheter door de huid gaat wordt verdoofd. Aangezien de binnenkant van de aders en het hart gevoelloos zijn merk je daar nauwelijks iets van.

Wanneer katheteriseren

Een hartcatheterisatie wordt meestal uitgevoerd om te kijken of er vernauwingen in de kransslagaders zijn. Een kransslagader is een ader die het hart zelf van bloed voorziet.Als je een hartinfarct gehad hebt of klachten van pijn op de borst kan de arts besluiten tot catheterisatie van het hart over te gaan.

Er zijn ook andere hartaandoeningen waarbij het nodig kan zijn om te katheteriseren. Met een hartcatheterisatie kunnen onder andere ook de volgende punten in beeld gebracht worden:
  • pompfunctie van het hart
  • plaats waar hartritmestoornissen ontstaan
  • werking van de hartkleppen

Dotter- en stentbehandeling

Naast het inspuiten van contrastvloeistof kan een katheter ook gebruikt worden om vernauwingen te verhelpen. Dit gebeurt door een klein ballonnetje in te brengen die vervolgens de plek waar de ader vernauwd is weer oprekt. Dit heet ook wel dotteren. Tevens kan via een katheter op de plek waar de vernauwde ader gedotterd is een stent geplaatst worden. Deze stent voorkomt dat de ader weer terugkeert in zijn oude (vernauwde) positie.

Zie rechts foto a en b. Foto a is de kransslagader voor het dotteren. Foto b is na het dotteren. Duidelijk te zien is dat de vernauwing is opgeheven.

bronnen:
http://www.hartstichting.nl
http://www.hartcentrum-eindhoven.nl
Hartcatheterisatie


Een hartcatheterisatie duurt ongeveer 30 minuten tot een uur, is nauwelijks pijnlijk en er kan snel een diagnose worden gesteld.

Na het dotteren

Contact | 2013