Intermitterend katheteriseren

Bij intermitterende katheterisatie wordt de katheter verwijderd wanneer de blaas leeg is. Intermitterend katheteriseren vindt plaats via de urethra (plasbuis). Intermitterend wil zoveel zeggen als: het herhaaldelijk met (vaste) tussenpozen legen van de blaas door middel van het inbrengen van een katheter. Het voordeel van deze manier van katheteriseren ten opzichte van een verblijfskatheter is de kleinere kans op een urineweginfectie.

Intermitterende blaaskatheterisatie kan, na uitleg en een demonstratie van een incontinentieverpleegkundige, door de meeste mensen zelf geleerd worden.

Katheters

Voor het zelf intermitterend katheteriseren van de blaas zijn verschillende soorten katheters beschikbaar. Ze zijn er speciaal voor mannen en vrouwen, met of zonder opvangzak en in verschillende diktes.

Er zijn er ook katheters die je vooraf moet bevochtigen om de glijlaag te activeren. Sommige varianten zijn direct klaar voor gebruik. Alles over de verschillende soorten katheters lees je op de pagina catheters.

Stoelgang

Wanneer je zelf intermitterend katheteriseert is het erg belangrijk dat je ook een regelmatige stoelgang hebt. Zorg dus voor voldoende vocht, vezelrijke producten en een gezonde leefstijl.
Weetje: katheterisatie werd duizenden jaren geleden al toegepast. Men deed dit met katheters van hout, goud of andere gladgemaakte materialen. Glad maken deed men met boter of olie.

LoFric Katheters
LoFric al 30 jaar topkwaliteit katheters! Klik hier voor het assortiment katheters.

Intermitterend Katheteriseren kan iedereen leren. Na een instructie van een arts of verpleegkundige is het snel onder de knie. Het is ook nauwelijks pijnlijk.

Contact | 2013